De største løpene i motorsport


Store billøp blir fulgt verden over, og blant de aller største løpene, finner vi Monaco Grand Prix, Indianapolis 500 og 24-timersløpet i Le Mans.

Monaco Grand Prix – en del av VM

Monaco Grand Prix er et Formel 1-løp som kjøres årlig som en del av VM i Formel 1. Løpet har en lang historie, og ble første gang arrangert i 1929. Banen er veldig spesiell, ettersom det kjøres på gatene i byen, og det er både krappe svinger og en tunnel på banen. Løpet er regnet som veldig krevende, selv om farten er lavere enn i mange andre Formel 1-løp.

Indy 500 i over 100 år

Indianapolis 500, eller bare Indy 500, er et løp for såkalte Indy-biler. Disse bilene er en slags amerikansk formelbil. Bilene ligner litt på Formel 1-biler, men det er også noen forskjeller. Indianapolis 500 kjøres på Indianapolis Motor Speedway. Løpet går over 200 runder, og er omtrent 805 km langt. Løpet ble første gang arrangert i 1911, og er en del av det amerikanske mesterskapet i Indy-car.

Le Mans – fra 1923

24-timersløpet Le Mans kjøres på banen Circuit de la Sarthe, i nærheten av byen Le Mans. Løpet arrangeres årlig, og ble arrangert første gang i 1923. Dette løpet går ut på at bilene skal kjøre i 24 timer sammenhengende. To førere bytter på å kjøre hver bil. Banen er 13 km lang, og store deler av banen er til daglig offentlig vei.